Terapija Limfedema

Terapija limfedema

Na ovoj stranici pročitaćete opšte informacije vezano za terapiju limfedema, potrudićemo se da Vam pojednostavimo ovo stanje kako bi dobili jasniju sliku o čemu se zapravo radi.

Klasifikacija limfedema?

Postoje četiri tipa klasifikacije limfedema:

  1. Benigni / maligni
  2. Primarni / sekundarni
  3. Sa refluxom / bez refluxa
  4. Kombinovana / nekombinovana forma

Postoje  novije i opširnije klasifikacije limfedema ali je ovo za Vaše osnovno informisanje i više nego dovoljno.

Medicinska limfna drenaza

Stadijumi limfedema?

Možemo opisati 4 stadijuma limfedema u zavisnosti od patofiziologije nastanka kao i simptoma koji se javljaju i dijagnostičkih procedrura koje ih opisuju, a to su:

  1. Faza 0 – Nema vidljivih otoka, prisutan je osećaj tezine u nogama i osećaj zategnutosti kože.

U ovoj fazi preporučuje se izvođenje manuelne limfne drenaže.

 

  1. Faza 1 – Počinju da se javljaju vidljivi otoci i pozitivan piting test ( udubljenje u tkivu nakon pritiska prstom,ostaje otisak). U ovoj fazi elevacija, odnosno podizanje noge u lezećem položaju iznad nivoa srca, redukuju otok i on obično ujutru nestane.

Preporučuje se izvođenje ručne limfne drenaže i kompresivno bandažiranje kratkoelastičnim zavojima specijlno napravljenim za ove potrebe ( nisu klasični elastični zavoji ),  aerobni trening niskog inteziteta u skladu sa tipom lifedema.

  1. Faza 2 – Otok ne prolazi sa odmorom i elevacijom,počinje da se razvija fibroza, tkivo je tvrdo i teže je izazvati otisak na tkivu nakon pritiska.

Cilj je smanjiti fibrozu i otok i nakon završetka terapije je obavezno korišćenje specijalnih kompresivnih čarapa i rukava.

Preporučuje se izvođenje ručne limfne drenaže i kompresivno bandažiranje kratkoelastičnim zavojima specijlno napravljenim za ove potrebe ( nisu klasični elastični zavoji ),  aerobni trening niskog inteziteta u skladu sa tipom lifedema,kao i druge mere profilakse i nege kože.

  1. Faza 3 – ova faza je poznatija kao „slonovske noge“ ili elefantijaza. Ovu fazu karakterišu još izraženiji i teži simptomi nego u fazi dva, gde je nemoguće izazvati otisak na tkivu nakon pritiska i u ovoj fazi može biti prisutan Potrebno je više tretmana nego kod prethodnih faza Preporučuje se izvođenje ručne limfne drenaže i kompresivno bandažiranje kratkoelastičnim zavojima specijlno napravljenim za ove potrebe ( nisu klasični elastični zavoji ),  aerobni trening niskog inteziteta u skladu sa tipom lifedema,kao i druge mere profilakse i nege kože.
slika3

Terapija limfedema?

Terapija limfedema zasniva se na sprovođenju ručne limfne drenaze i kompletne kompresivne dekongestivne terapije lečenja limfedema,sprovođenja odgovarajućih vežbi i mera lične higijene i nege kože. Trajanje terapije zavisi od same faze limfedema,tipa limfedema  kao i drugih komplikacija ukoliko su prisutne.

Veoma je važno da znate da tretmane može sprovoditi jedino licencirani limfoterapeuti koji poznaju patofiziologiju i i anatomiju limfnog sistema kao i oboljenja koja ga karakterišu.

Obično se dešava da lekari nemaju dovoljno informacija o ovom stanju pa da pacijenti lutaju dugo dok ne pronadju jedino rešenje koje može da im pomogne a to je limfna drenaža i kompletna kompresivna degongestivna terapija.

Ova terapija predstavlja zlatni standard lečenja limfedema.

 

Više o ovom i drugim medicinskim tretmanima možete pogledati u odeljku „ O nama“ u našim video materijalima, a možete nas kontaktirati kada god poželite da Vam objasnimo zašto je limfna drenaža pravi tretman za Vas.

pre-posle
pre-posle1
pre-posle2

069 18 13 584

Želite da zakažete posetu?
Pozovite nas odmah!